Gevulde pannenkoeken

Gevulde pannenkoekjes met fruit en yoghurt

Soms kijk ik jaloers naar al die Instagramaccounts vol met spannende ontbijtjes. De mooiste creaties komen voorbij. De realiteit is helaas dat mijn wekker meestal om 6:00 gaat en ik dan allang blij ben dat ik een cracker gesmeerd krijg. In het weekend is er gelukkig meer tijd voor een lekker ontbijtje. Dan maken we havermout met fruit of een vers broodje met alles erop en eraan. Sinds dit weekend hebben we er een favoriet bij: gevulde pannenkoeken!

Pannenkoeken bak ik niet zo heel vaak, ik ben meer van de hartige trek. Als ik ze bak lukt dat meestal heel aardig zonder eieren te gebruiken. Wel zijn de pannenkoeken dan meestal een beetje te knapperig naar mijn smaak en blijven ze niet zo lang lekker. Door een paar eetlepels aquafaba aan het beslag toe te voegen worden het meer ‘echte’ pannenkoeken. Aquafaba is een wonderlijke vervanging voor ei: het sap uit een pot bonen of bijvoorbeeld kikkererwten. Ik gebruikte het al eerder bij deze kokosvierkantjes.

Het beslag is het lekkerst als het even staat, daarom is het handig om het de avond van tevoren te maken en een nachtje in de koelkast te zetten. De pannenkoeken smaken koud ook erg goed, dus je kunt de avond van tevoren ook de pannenkoeken al bakken. Ik gebruikte plantaardige Alpro yoghurt met bosbes als vulling, met wat fruit uit de diepvries. In de winter zorg ik eigenlijk altijd dat ik wat fruit in de vriezer heb, omdat vers zacht fruit dan minder goed verkrijgbaar is. Of het wordt ingevlogen uit Peru ofzo, niet echt een milieubewuste keuze. Genoeg keuze in diepvriesfruit tegenwoordig, deze combi vind ik erg lekker.

In de zomer lijkt het me heerlijk om de pannenkoeken te vullen met banana softserve. (In gewoon Nederlands: bananenijs dat je makkelijk zelf maakt door een bevroren banaan met een scheutje plantaardige melk in de blender tot ijs draait.) 

Gevulde pannenkoekjes met fruit en yoghurt
voor 8 pannenkoekjes

  • 150 gr bloem
  • 45 ml aquafaba (sap uit een pot bonen of kikkererwten)
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 el plantaardige olie (plus wat extra om in te bakken)
  • 200 ml plantaardige melk
  • 150 ml water
  • plantaardige yoghurt naar keuze
  • fruit (vers of uit de diepvries)
  1. Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar.
  2. Voeg hierbij de rest van de ingrediënten en meng alles goed door elkaar, bij voorkeur met een garde.
  3. Laat het beslag minimaal een uur staan, een hele nacht in de koelkast kan ook.
  4. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. 
  5. Schep een opscheplepel beslag in de hete pan en draai de pan een beetje rond om een mooi pannenkoekje te vormen. Maak ze niet te groot, dan is omdraaien zonder scheuren bijna niet te doen.
  6. Bak de pannenkoek tot de bovenkant helemaal er helemaal droog uitziet en hij makkelijk loslaat uit de pan. 
  7. Draai de pannenkoek om en bak hem ook aan de andere kant mooi gaar en bruin.
  8. Herhaal dit tot al het beslag is gebruikt, als het goed is maak je er ongeveer acht pannenkoekjes van.
  9. Vul de (warme of koude) pannenkoekjes met plantaardige yoghurt en fruit naar keuze en eet smakelijk!

4 thoughts to “Gevulde pannenkoekjes met fruit en yoghurt”

  1. Vandaag nog vroeg mijn vriend of we pannekoekjes op valentijnsdag konden maken voor ontbijt. Je begrijpt, dit recept komt precies op het goede moment! Goed idee om aquafaba te gebruiken. Wordt et zeker luchtig van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *