Appel-kruimel plaatkoek

Krijg je veel visite? Dan is een vegan plaatkoek een heerlijke en toch redelijk snelle manier om voor iedereen iets bij de koffie te maken. Een minder bewerkelijk alternatief voor een appeltaart en toch ontzettend lekker. De kruimellaag wordt extra crunchy van wat amandel- of hazelnootmeel, maar ook zonder is het een heerlijk brosse topping. Varieer naar eigen smaak met de vulling, voeg er bijvoorbeeld wat noten of gedroogd fruit aan toe. De aquafaba vervangt in deze plantaardige koek het ei, aquafaba is eigenlijk gewoon het vocht uit een blik kikkererwten. Je maakt er niet alleen heerlijke meringue mee, maar ook bijvoorbeeld deze vegan spritsen

Appel-kruimel koeken
voor een grote plaatkoek van 20×30 cm

Voor de vulling:

  • 4 friszure appels, zoals granny smith
  • 2 el bloem
  • 75 gr suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 50 gr rozijnen (optioneel)

Voor het deeg:

  • 450 gr bloem
  • 200 gr suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1/2 tl kaneel
  • rasp van een 1/2e biologische citroen
  • 245 gr plantaardige margarine
  • 4 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)
  • 3 el amandelmeel of hazelnootmeel, voor extra crunch en smaak (optioneel)
  • extra nodig: bakblik, handmixer of keukenmachine met platte menghaak
  1. Verwarm de oven voor op 185 graden en vet een rechthoekig bakblik van 20 x 30 centimeter in, bekleed de bodem van het bakblik met een velletje bakpapier. (Heb je alleen een rond bakblik, helemaal prima. Zorg ervoor dat deeg en appelvulling een beetje in verhouding blijven, dan komt het vast goed.)
  2. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Hussel de overige ingrediënten voor de vulling erdoor en zet even aan de kant.
  3. Roer in een kom bloem, suiker, bakpoeder, zout, kaneel en citroenrasp (en eventueel het amandel- of hazelnootmeel) door elkaar.
  4. Snijd de koude margarine in kleine stukjes en voeg samen met de aquafaba toe aan de droge ingrediënten.
  5. Mix de boter en aquafaba stevig door het bloemmengsel, tot de stukjes boter niet groter zijn dan kleine (kikker)erwten.
  6. Druk 2/3 van het deegmengsel stevig in de bakvorm. Gebruik de achterkant van een lepel of gewoon je handen.
  7. Verdeel hierover de appelvulling.
  8. Verkruimel de rest van het deeg over de appel en druk lichtjes aan.
  9. Bak de appel-kruimelkoek in ongeveer 45 minuten gaar en lichtbruin.
  10. Laat de koek minimaal een half uur afkoelen in de vorm voor je hem gaat aansnijden.
  11. Bewaar de koek maximaal 2 dagen in de koelkast, of vries hem in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *