Zweeds kardemombrood (vegan)

Zweeds kardemombrood

Zweeds kardemombrood is een heerlijk zoet brood, gemaakt van een mooi rijk deeg. Het origineel maakt men met boter, melk en vaak ook eieren, maar het blijkt ook prima vegan te kunnen! Bovendien hoef je dit brood niet te kneden, een beetje geduld is genoeg.

Het populaire ‘no knead brood’ verscheen voor het eerst in de New York Times, het originele recept is hier te vinden. Dit is een zoete versie, het brood lijkt in de verte wel wat op een brioche. Kardemom gebruiken we eigenlijk veel te weinig in Nederland, de Zweden weten er gelukkig wel raad mee. Dit brood is erg lekker bij een brunch of een kopje thee, je kunt het bijna als een cake eten. 

Zweeds kardemombrood (vegan)

 

Zweeds kardemombrood

 • 250 ml plantaardige melk (lauw)
 • 1 el lijnzaad of aquafaba (het ‘sap’ uit een blik bonen of kikkererwten)
 • 60 ml agavesiroop
 • 60 ml plantaardige olie
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl kardemompoeder
 • 7 gr instantgist
 • 400 gr bloem
 • 50 gr rood fruit (vers of diepvries)
 • optioneel: 2 el hagelsuiker
 1. Maak een lijnzaadei door 1 el lijnzaad fijn te malen in een koffiemolen (of met de vijzel) en dit door 2 el water te roeren. Laat even staan.
 2. Roer de lauwe melk, de agavesiroop en de olie door elkaar.
 3. Voeg hierbij de kardemom, het zout en het lijnzaadei en roer goed.
 4. Zeef de bloem en roer dit samen met de gist stevig door de andere ingrediënten in de kom. Als het goed is heb je nu een vrij nat deeg.
 5. Dek de kom af en laat het deeg vijf uur rijzen, het deeg zal in volume verdubbelen. Eventueel kan het deeg een deel van de tijd in de koelkast worden gezet, waardoor het rijzen langzamer gaat. Handig als je het deeg de avond van tevoren wil maken, of terwijl je bijvoorbeeld naar je werk bent.
 6. Na de rijstijd bestrooi je je werkblad met voldoende bloem en stort je het deeg uit de kom.
 7. Als je een vlechtbrood wil maken verdeel je het deeg in drie delen, die je wat uitrekt tot ongeveer 40 cm lange strengen. Druk deze strengen licht plat. Maak je geen vlechtbrood? Druk dan de hele deegbol licht plat.
 8. Verdeel het fruit en eventueel 2/3 van de hagelsuikerover de strengen of de platte deegbol.
 9. Vouw het deeg voorzichtig over de vulling en vorm je strengen tot ze ongeveer gelijk zijn. Als je een gewoon brood maakt vorm je het brood nu zoals je wilt en legt het op een met bakpapier beklede bakplaat.
 10. Ga je vlechten, leg dan je strengen naast elkaar op de bakplaat met bakpapier en druk ze aan de bovenkant wat aan zodat ze aan elkaar vast zitten. Vlecht het brood voorzichtig in vorm en druk de deegstrengen ook aan de onderkant goed aan elkaar vast. Stop de uiteinden een beetje onder het deeg.
 11. Laat het deeg 30 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
 12. Bestrijk het brood met wat water of plantaardige melk en bestrooi eventueel met de rest van de hagelsuiker.
 13. Bak het brood in 30 – 40 minuten gaar en goudbruin.

6 thoughts to “Zweeds kardemombrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *